Kiedy myślimy o włoskim pożywieniu, momentalnie myślimy o pizzy i makaronach. Jako zagraniczniak podróżujący we Włoszech, zawsze uważamy, że pizza i makaron to dania, których należy spróbować, jednak czy jest jeszcze jakieś inne danie włoskie, które warto polecić, żeby faktycznie zrozumieć….
O co chodzi w kuchni włoskiej i co jada naturalny Włoch?
Odważnie warto starać się w pełni poznać kuchnię włoską, nie zapominając o makaronach i pizze. Włochy to malutki kraj na mapie, ale jego regionalne potrawy są zróżnicowane oraz bardzo terytorialne. Inne specjały włoskie, które zapewniają jaśniejsze pojęcie na temat prawdziwej oraz autentycznej sztuki kuchni włoskiej, powinny zawierać także liczne nadbrzeżne przetwory z owoców morza.
restauracja Kraków
• Kuchnia włoska w dużej mierze polega na świeżych, sezonowych produktach i znajduje odzwierciedlenie w istotnym menu warzywnym „contorno”, które zawsze zaopatruje białko entrée w szablonowym włoskim posiłku, również domowej roboty, jak oraz podawanym w restauracji.
• Potrawy uniwersalnie związane z kuchnią włoską za granicą są ewolucją tych starych przygotowań lokalnych. Pozostały one dopasowane do historii przez włoskich imigrantów, którzy pod koniec wieku przywieźli ze sobą starodawne przepisy kulinarne sztampowe dla ich ojczyzny oraz dostosowali je do nowych składników lokalnych i w odpowiedzi na „nowe” podniebienia.
Co jeszcze należałoby zachować w pamięci o prawdziwie włoskiej kuchni?
Kuchnia włoska nie dotyczy jedynie czosnku i oregano. Włoska sztuka gotowania – również doświadczona, jak oraz domowa – to zróżnicowana, wyrafinowana oraz złożona forma ich dostatniej i wielopłaszczyznowej kultury.
W jaki sposób osobiście przekonać się w pełni o włoskim menu?
Wielu turystów opiera się na przewodnikach oraz hotelowym konsjerze w wyborze restauracji, niemniej jednak nie jest tajemnicą, że to pytając lokalnych mieszkańców wolno odkryć się w bardzo dobrych punktach gastronomicznych. Jeszcze poprawniej – ażeby w istocie poczuć jak jada prawdziwy Włoch najpoprawniej byłoby spróbować „wkręcić” się na autentyczny włoski obiad, w jednej z regionalnych willi