kawa ziarnista arabica

Zwykło się wychodzić z założenia, że jeśli dobra kwa to bez żadnych zahamowań arabica, ale ile jest prawdy w tym, że ten gatunek jest kosztowny oraz dominujący na świecie? Dlaczego tak niezmiernie skłaniamy się w kierunku kawy typu arabica?

kawa
Czym cechuje się arabica?
Kawa arabska innymi słowy Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, nazwany też kawowym drzewem. Historycznie forma ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku i częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten gatunek w zależności od miejsca, w którym dojrzewa, ma całkiem przeróżne potrzeby oraz może to znamiennie wpływać na smak ostatecznego produkty, inaczej kawy. Mimo iż do rodziny kawowowców kwalifikuje się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się praktycznie na dwóch gatunkach:
•    Arabica
•    Robusta
Niby na główny rzut oka ich ziarna oraz krzewy są nadzwyczaj pokrewne, to niemniej jednak się różnią.
kawa Indonezja
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wielkości, ich łodyga jest łatwa oraz równa, a gałązki długie i cienkie.

Arabica w uprawie i wzroście najprawidłowiej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, która rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest w większości wypadków poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie oraz Sumatrze. Roślina kwitnie nieomalże przez cały rok i uwielbia ciepło, wobec tego z największym powodzeniem uprawia się ją na obszarach górzystych między wielkością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co ważne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest ogromnie odporny na warunki pogodowe, ubóstwia ciepło, lecz w odniesieniu do kalendarza wzrostu i produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu wystarczą absolutnie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Z jakiego powodu Arabica jest najlepsza?
Gatunek nazwany Arabica jest de facto słabszy aniżeli Robusta, bowiem zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa łagodna i aromatyczna. Niemniej jednak co ważne dla jej handlowej wartości, bardzo łatwo ją łączyć z aromatami, dlatego od czasu do czasu wzbogacona posmakiem czekoladowym bądź korzennym. Zanim kupimy kawę rodzaju arabica należałoby przeczytać dokumentnie skład artykułu, może się albowiem okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest tylko bonusem.