Pożywienie w krajowych restauracjach

Tradycyjna, polska kuchnia to oryginalna bomba kaloryczna, jednak nie sposób się oprzeć jej smakom i zapachom. Cała seria mięs, preparowanych na różnorodne sposoby, zupy, dania mączne, pierwszorzędne kiełbasy, pieczywo, potrawy z warzyw – jak bigos, kapusta zasmażana, kiszona, buraczki ze śmietaną, pichcona fasola, ziemniaki, oraz marynowane grzyby oraz ogórki to cechy polskiej kuchni. Chociaż przyswoiliśmy wiele elementów innych kuchni, jak np. żydowskiej, ukraińskiej, w dalszym ciągu jesteśmy wierni miejscowym pierogom, kapuśniakowi, grochówce, zrazom schabowym czy klopsikom. Które potrawy są charakterystyczne dla kuchni? Przystawka, to tatar z surowego mięsa wołowego, śledzie w przeróżnych postaciach, plaster smażonego boczku zawijany na śliwce.

restaurants main market square krakow

Zupy powoli odchodzą z domowego menu, nie gotuje się już ich tak w szeregu przypadków, najczęściej poprzestajemy na jednym daniu obiadowym, niemniej jednak jeśli pojawiają się na stole, jest to rosół, pomidorowa, ogórkowa, kapuśniak, krupnik, jarzynowa, barszcz czerwony, biały lub żurek na kiełbasie. Drugie danie, zwłaszcza jeśli ma być jednym posiłkiem obiadowym, to stereotypowy schabowy z ziemniakami oraz kapustą duszoną, kotlety mielone, żeberka pieczone, sztuka mięsa bez żadnych zahamowań z sosem chrzanowym, zrazy zawijane podawane z kaszą, eskalopki cielęce, pieczona czy też gotowana golonka, wątróbki drobiowe smażone z cebulką, wieprzowina duszona lub ewentualnie pieczona. W dawnych czasach, na stołach królowała kaczka czy też gęś nadziewana jabłkami, i zwierzyna podawana na rozmaite sposoby.

Dodaj komentarz